peggy liu

De Chinese droom van Peggy Liu


Duurzaamheid is dood, zegt één van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld, de Chinese Peggy Liu. Een opmerkelijke uitspraak van deze World Economic Forum Young Global Leader (let op: ‘young’ is hier toch algauw midden veertig), een bevlogen vrouw die als missie heeft om China – en daarmee de wereld - te vergroenen. Of toch niet?

Volgende week ontmoet ik het achtste rolmodel in de FutureFuel queste in smog-stad Shanghai. Peggy Liu, Chinees duurzaamheidsexpert, begon haar carrière als typische overachieving MIT studente (volgens de Times dan), vervolgde deze met een goedbetaalde carrière bij McKinsey, werd durfkapitalist in Shanghai, was één van de eerste internet pioniers in Silicon Valley, VP bij SeeUthere.com en het rijtje gaat nog wel even door. Haar pad naar de top lijkt uitgestippeld, tot ze op een alumni event van haar universiteit presidente Sarah Hockfield hoort vertellen over hoe zeer de aanpak van China’s energie en milieu-uitdagingen de toekomst van de mensheid op deze planeet zal bepalen. Met een snel rijzende middenklasse van nieuwe consumenten - een verwachte groei van 474 miljoen naar 800 miljoen in 2025 - die staan te popelen om zich met hun nieuw verdiende geld een weg te banen naar de lang begeerde Westerse levenstijl, industriële mega-projecten (lees: mega-mega-mega-projecten) en de bouw van één nieuwe kolencentrale per week, lijkt het bijna geen vraag meer hoe warm we het gaan krijgen op deze planeet, maar wanneer de sauna gaat beginnen. Peggy besluit zich te wijden aan het vergroenen van China in een gezamenlijke krachtsinspanning van West en Oost. Een window of opportunity van volgens haar slechts drie jaar om een China-style tegenbeweging op te zetten voordat de nieuwe middenklasse vast zit in de vervuilende Westerse manier van consumeren. Voordat de situatie echt onhoudbaar wordt.Peggy's belangrijkste doel? Het creëren van een nieuwe visie op duurzaamheid vanuit de Chinese cultuur en daarmee een tegenhanger neerzetten voor de destructieve American Dream, de China Dream. In samenwerking met de grote reclame bureaus der aarde, social media geeks en invloedrijke bedrijfsbobo’s werkt Peggy aan een nieuwe droom voor de planeet, vertaald naar de aspiraties en belevingswereld van de gewone mens: 'Het wordt hoog tijd dat we stoppen met het verspreiden van doemverhalen en geek-speak, en een verhaal gaan neerzetten van een mooiere toekomst waar iedereen deel van wil uitmaken. Geen ijsberen meer of ingewikkelde grafieken; we must tell the story of us.'Geef een vraag mee voor Peggy Liu
Door een kleine donatie aan het FutureFuel project maak je deze zoektocht mogelijk en ik stel dan namens jou jouw eigen vraag aan Peggy Liu. Een uitgebreid en persoonlijk antwoord krijg je terug in tekst of een mooi filmpje.

Geen inspiratie voor een leuke, kritische of interessante vraag en wil je toch een bijdrage leveren aan de zoektocht naar antwoorden? Adopteer dan een vraag! Kies één van de onderstaande vragen, doe een donatie en krijg een persoonlijk antwoord van Peggy Liu op jouw eigen Adoptie-vraag terug in tekst of een professioneel filmpje.

Adopteer één van deze vragen

  1. You and Thomas Friedman, among others, frame the so-called green earth race to be between America and China, but China is actually competing with Germany to be the solar panel super power. Why then this framing between America and China?

  2. Is it possible to have economic growth in a sustainable and healthy way?

  3. How do Chinese people see the relationship between man and nature? How does that differ from the West? (geadopteerd door Yvonne)

  4. You mentioned in one of your talks that there is no debate in China on whether or not climate change is real. What’s makes this so different from the West?

  5. How do you envision the role of young people in the transformation of our system? What can we do to start reforming the system?
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *