kolencentrale

De overeenkomst tussen Britney Spears en een kolencentrale


Een wereld zonder kolencentrales, dat kunnen de meeste mensen zich nog wel voorstellen. Maar een wereld zonder de toekomstige versies van Britney Spears, Madonna, Justin Bieber en Michael Jackson? Dat wordt al moeilijker. Toch heeft het meer met elkaar te maken dan je op het eerste gezicht zou denken.

Twee jaar geleden begon ik als net-afgestudeerde-werkloze-en-in-verwarring-verkerende-twintiger-met-quarterlife-crisis aan een persoonlijke zoektocht naar antwoorden op de grote vragen van deze tijd, genaamd FutureFuel. Een reis over vier continenten om 15 van de grote doeners en denkers van deze tijd te interviewen over hoe de wereld in elkaar zit, en wat wij als jonge generatie kunnen doen. Ik ben net terug van het 11e interview, met Parag Khanna in Singapore, een bekend wereldstrateeg en adviseur van Obama, en ook deze visionair onderschreef weer wat ik zie als het belangrijkste inzicht uit deze zoektocht: wij – jij, ik – zijn invloedrijker dan we ooit zijn geweest in de geschiedenis van de mensheid. Van de laatste inzichten binnen de systeemtheorie en quantumfysica tot aan die van de belangrijkste experts op het gebied van globalisering, allemaal laten ze hetzelfde beeld zien. Of zoals Thomas Friedman, New York Times columnist en 6e rolmodel in mijn queste, het samenvatte: ‘De toekomst is aan gewone mensen die buitengewone dingen doen.’

Waarom dat zo is? Het heeft alles te maken met de transitie waar we ons momenteel in bevinden. De interviews laten zien dat we aan het eind zijn gekomen van een tijdperk, een tijdperk gebaseerd op olie en gas als belangrijkste energievormen. Dat heeft verstrekkende gevolgen gehad voor hoe onze huidige maatschappij is opgebouwd, veel meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Het kenmerk van olie en gas is namelijk dat het maar op een aantal plekken en door een aantal maatschappijen gewonnen kan worden, en dat heeft tot resultaat gehad dat we nu in een zeer gecentraliseerde en hiërachische wereld leven. Van de grote machtstructuren in de wereld tot de manier waarop we organisaties hebben opgezet, en zelfs de manier waarop we elke dag werken, in al deze dingen zie je deze invloed terug. De transitie naar een duurzame samenleving, waarin plotseling iedereen zijn eigen energiecentrale kan beginnen op eigen dak, zal dan ook niet alleen invloed hebben op de wereldwijde CO2 uitstoot, maar de maatschappij compleet ontwrichten, ten positieve. De energietransitie brengt een decentralisatietrend op gang op vele vlakken in onze samenleving. Je hebt niet meer één centrale financier - de bank – maar vele duizenden financiers via crowdfunding. En overnachten doe je niet meer in een hotel, maar bij een local via AirBnB, om maar eens twee specifieke voorbeelden te geven. En... Britney Spears wordt een bedreigde diersoort.

Twee maanden geleden sprak ik met Peter Sunde, de oprichter van downloadsite The Pirate Bay, op een geheim adres in Zweden. Peter vertelde dat de huidige decentralisatietrend steeds zichtbaarder wordt in de muziek- en filmindustrie. Waar je nu nog een paar honderd wereldberoemde (en rijke) muziek- en filmsterren hebt, zie je ook hier al de eerste tekenen van een decentraal tijdperk, met YouTube en vergelijkbare websites als voorlopers van een wereld waarin kansen en mogelijkheden horizontaler worden verdeeld. Met een maatschappij ontwrichtende energietransitie kun je in 2030 niet alleen je eigen energie opwekken, maar ook de toekomstige versie van Justin Bieber zijn. Als je dat wilt tenminste, want met een exponentieel toegenomen invloed van de ‘gewone mens’, a.k.a. jij en ik, rijst ook de vraag wat je met die invloed gaat doen. Of zoals Jane Goodall aangaf, de vrouw die meer dan 40 jaar onderzoek deed naar chimpansees in de jungle van Tanzania: ‘Je hebt sowieso een impact op de wereld, en je hebt zelf de keuze of die positief of negatief zal zijn.’ Oftewel: wat ga jij doen?

Foto: onweer-online.nl

Deze blog verscheen eerder op OneWorld Toekomsdenkers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *