Een interview op gevoel


‘Weet je wie je moet interviewen? Richard Branson, en Parag Khanna!’ sprak de vertegenwoordiger van RobecoSAM enthousiast op de conferentie in Frankfurt, waar ik zojuist had gesproken. Parag Khanna. Die moet ik hebben, dacht ik. ‘Maar wie is hij? Wat doet ie?’ vroeg mijn vriend bij thuiskomst, en ongelovig: ‘Waarom ga je niet op zijn aanbod in om je in contact te brengen met Richard Branson?!’ ‘Eh. Geen idee. Het is een eh... gevoel.’

Een gevoel. Een antwoord wat vaak een aantal teleurgestelde gezichten oplevert. Een vraag die mij namelijk regelmatig wordt gesteld is hoe ik de rolmodellen eigenlijk selecteer. Welke criteria heb ik, en welke selectie-methode? Nu heb ik natuurlijk wel iets van criteria (impact, bereik, visie, inspiratiefactor), maar over het algemeen laat ik me leiden door mijn intuitie en verzin ik de invulling van de criteria er later bij. Dat klinkt dan misschien wat teleurstellend (sorry daarvoor), maar twee jaar interviewen heeft me geleerd dat de leukste gesprekken zijn met diegenen waarvan ik bij voorhand geen antwoord kan geven op de vraag: ‘Waarom?’. Waarom ga je hem/haar eigenlijk interviewen? ‘Eh. Geen idee.’

Zo ook Parag Khanna, die de auteur blijkt te zijn van een boek met de titel How To Run The World. Zo iemand mag natuurlijk niet ontbreken in een zoektocht met als grote vraag hoe de wereld in elkaar zit! In zijn boek beschrijft hij dat het hiërarchische politieke wereldsysteem op sterven na dood is, en dat de macht momenteel verschuift naar Thomas Friedman’s ‘gewone mensen die buitengewone dingen doen’, jij en ik dus. Hij geeft daarmee ook direct antwoord op de vraag waar ik al zo lang mee worstelde: masterplan voor de planeet of verandering van onderop? Eén grote oplossing voor de wereld, of een onderstroom van kleine veranderingen? Die ene grote oplossing voor de wereldcrisis heb ik nog steeds niet gevonden en het is me intussen duidelijk dat dat ook niet meer gaat gebeuren. Zoals Parag Khanna schrijft: ‘Laat voor iedereen die een voorkeur heeft voor een of andere gecentraliseerd, overkoepelend wereldbewind met door iedereen geaccepteerde waarden een ding duidelijk zijn, dat gaat niet gebeuren.’ En: ‘Bij het organiseren van de wereld kom je er niet met eenvoudige oplossingen. (... ) Iedereen speelt een rol in de organisatie van de wereld.’ Is klein dan inderdaad het nieuwe groot? En gaan al die lokale initiatieven, plannen en ideeën samen de schaal bereiken die nodig is om een nieuwe wereld neer te zetten en ons systeem weer te laten opereren binnen de uiterste planetaire grenzen die we nu al grotendeels gepasseerd zijn?

De oplossing ligt volgens Parag Khanna, Indiase wereldstrateeg en buitenland adviseur van president Obama, in een synergie van politiek en economie met nieuwe technologieën: ‘Globalisering heeft de wereld versplintert in een oneindig speelveld van actoren maar de technologie stelt ze in staat zich snel en strategisch te herschikken.’ Van internationale onderhandelingen binnen de Verenigde Naties, van de G8, 20 of hoeveel G’s je er ook ook aan toe wilt voegen, hoeven we niets te verwachten. Het gaat nu om innovaties binnen bedrijven, steden die aan de slag gaan binnen vooruitstrevende netwerken en eigenzinnige ondernemende personen. Het succesvol samenbrengen van ‘.com, .org en .gov’, daarin ligt volgens Parag Khanna de oplossing voor onze wereldproblemen. En Generatie Y begrijpt dat volgens hem al intuitief. (Ik herken dit wel, het vanzelfsprekend denken in samenwerking en verbinding, en niet snappen waarom je zou moeten kiezen voor een carriere in óf bedrijfsleven óf overheid óf een maatschappelijke organisatie. Herken jij dit ook?).

‘Sommige mensen zijn sceptisch of een wereld vol verbonden, maar zichzelf besturende gemeenschappen van wisselende omvang, en daarnaast nog talloze anderen voor wie ruimte helemaal geen rol speelt, bij elkaar wel meer kan zijn dan de som der delen.’ Parag Khanna denkt van wel, en voorspelt een gouden eeuw voor globalisering en het begin van de Hybrid Age binnen een wereldwijde netwerk samenleving, waarbij technologieën in elkaar opgaan en mensen tegelijkertijd samenvloeien met nieuwe technologie (eh ja, dat klinkt best eng eigenlijk). En zo ben ik dus eigenlijk aan het zoeken naar waar ik hem nou precies over wil interviewen. Volgende week ontmoet ik Parag Khanna in Singapore waar hij woont wanneer hij even niet de wereld afreist. Onderwerpen heb ik genoeg, maar een lijn in het interview, nee die vind ik nog niet. De ‘waarom’ van dit interview krijg ik niet op papier. Zoveel onderwerpen, maar wat wil ik nou precies van hem weten? ‘Eh. Geen idee.’

Deze control-freak probeert zichzelf nu met deze blog te overtuigen van het feit dat dit gebrek aan lijn een goed teken is, maar vertrouwen is niet mijn sterkte kant... Mocht je daarom een vraag mee willen geven voor Parag Khanna, klik dan vooral even door. Interessante, kritische, ‘domme’ en uitdagende vragen, ze zijn van harte (ontzettend, ongelofelijk) welkom.


 
 
 
 

Foto: Arenda Oooman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *