15 ontmoetingen, vier continenten en één centrale vraag…


Een klimaatcrisis, voedsel crisis, energie crisis, financiële crisis... De uitdagingen waar we voor staan zijn enorm. De beslissingen en keuzes van nu op het gebied van klimaat, energie en voedselzekerheid zullen de rest van jouw en mijn leven bepalen. Alsof dat nog niet genoeg verwarring oplevert, is er ook nog één groot probleem: op een groot deel van die beslissingen hebben wij als jonge mensen geen enkele invloed. Of toch wel?


Op deze website wil ik jou het komende jaar op de hoogte houden van mijn zoektocht naar antwoorden. Wat is de kracht en potentie van onze generatie in deze veranderende tijden? Kunnen wij als jonge generatie eigenlijk nog wel een stempel drukken op onze eigen toekomst?

Ik heb namelijk het bijzondere/gestoorde/geweldige/rare (doorhalen wat niet van toepassing is) idee opgevat om een reis te gaan maken: een reis op zoek naar antwoorden op de vragen van mij en mijn generatie. Noem het gek of geniaal, maar ik wil zonder groot budget of netwerk vier continenten over reizen om 15 inspirerende voorbeelden te interviewen over de uitdagingen waar we voor staan en wat wij als jonge mensen kunnen doen.

Mensen zoals Bill McKibben, de oprichter van 350.org, of Thomas Friedman, auteur van De Aarde is Plat. Julia Hill, die twee jaar in een boom woonde, of William Kamkwamba, die van oud afval zelf een windmolen bouwde in Malawi. De Duitse Felix Finkbeiner, die vanaf zijn 9e in vier jaar meer dan vier miljoen bomen plantte door middel van een enorm netwerk van kind-activisten. Of Al Gore, wat zou iemand als hij hebben geleerd van de successen en mislukkingen in zijn leven? En wat zou hij de jonge generatie willen meegeven?

Door in gesprek te gaan met mijn persoonlijke voorbeelden, hoop ik inspiratie, inzicht en richting te vinden (wat kan ik doen?) en bied dit aan iedereen die met mij mee wil reizen/lezen (wat kan jij doen?). Ik ben van mening dat de VN klimaattoppen en alle oeverloze debatten over onze toekomst niet volledig zijn zonder ‘FutureFuel’, de kracht van jonge mensen en de brandstof voor de toekomst. Door een verbinding te maken met de wijsheid van oudere rolmodellen en voorbeelden te laten zien van jonge inspiratiebronnen, wil ik de jonge mensen om mij heen inspireren om hun eigen potentie en dat van onze generatie beter te benutten.

Reis je mee?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *