Severn

‘If you don’t know how to fix it, please stop breaking it!’


Wereldberoemd werd ze, als de 12-jarige ‘who silenced the world for 5 minutes’. Severn Cullis-Suzuki spreekt in 1992 de belangrijke VN top in Rio de Janeiro toe. De zaal is doodstil als de wereldleiders worden geconfronteerd met de zorgen van een 12-jarig meisje over haar toekomst. Sommige delegatieleden verlaten in tranen de zaal.

Waarschijnlijk had de voorzitter gehoopt op een paar mooie naïeve woorden over de wereld van een schattige jonge meisje toen hij Severn het woord gaf. Als een welkome onderbreking in het formele onderhandelingsproces van de 193 landen. De meeste kinderen van 12 waren waarschijnlijk ook niet verder gekomen dan een ‘wilt u astublieft de walvis redden’. Zo niet de kleine Severn. Gepassioneerd, boos en bezorgd, zo vuurt ze haar zinnen af op de zaal. ‘Ik sta hier zonder verborgen agenda en vecht voor mijn toekomst. En het verliezen van mijn toekomst is niet hetzelfde als het verliezen van een verkiezing of een paar punten op de beurs.’

‘Jullie doen of we alle tijd en alle oplossingen hebben. Ik ben maar een kind en ik heb niet overal een oplossing voor. En ik wil dat jullie je realiseren dat jullie die ook niet hebben.’ Severn confronteert de wereldleiders met het feit dat ze niet weten hoe ze een zalm terug kunnen brengen in een vervuilde rivier of een leeg gekapt bos dat veranderd is in een woestijn. ‘Als je niet weet hoe je het kunt maken, stop dan alsjeblieft met het kapot te maken!’

‘Op de kleuterschool leren jullie ons al hoe we ons in deze wereld moeten gedragen. Jullie leren ons niet met anderen te vechten, oplossingen te zoeken, anderen te respecteren, onze rommel op te ruimen, andere wezens geen pijn te doen, om te delen, om niet egoïstisch te zijn. Waarom doen jullie dan telkens weer wat jullie zeggen dat wij niet zouden mogen doen?’ De schokkerige YouTube video van haar speech werd door miljoenen mensen van over de hele wereld bekeken en het aantal viewers stijgt nog steeds met de dag. ‘Mijn vader zei altijd: ‘Je bent wat je doet, niet wat je zegt’. Wat jullie doen, maakt dat ik mezelf 's avonds in slaap moet huilen. Jullie volwassenen zeggen dat jullie van ons houden. Ik daag jullie uit, zorg alsjeblieft dat jullie daden overeenkomen met je eigen woorden. Dank je wel.’ Met opgeheven hoofd verlaat Severn in 1992 de zaal.Veel van haar opmerkingen zijn nu bijna 20 jaar later nog schokkend actueel. Sterker nog, Severn zou haar speech in zijn geheel zo over kunnen doen. Het gehalte aan broeikasgassen in onze atmosfeer is de laatste 20 jaar zo sterk gestegen dat het onwaarschijnlijk is dat we de opwarming nog binnen de grenzen van 2 graden kunnen houden. Volgens wetenschappers komen we boven die grens in een oncontroleerbare en ‘gevaarlijke klimaatverandering’. Ook sterven er inmiddels zoveel planten en dieren uit dat de mensheid officieel de zesde massa extinctie op zijn geweten heeft. Tja. Au.

Toch is er ook een heleboel goed nieuws. We leven intussen namelijk ook in een tijd met grote mogelijkheden. We hebben toegang tot een enorme hoeveelheid aan informatie en kunnen mensen bereiken van over de hele wereld met slechts een simpele muisklik. De wereld is meer verbonden dan ooit en de invloed en macht van een individu of kleine groep is nog nooit zo groot geweest. Volgens Severn zijn we daarmee allemaal rolmodellen geworden. Huh?! Wat? Ja inderdaad, mijn 7e rolmodel speelt de bal weer netjes naar ons terug. In de huidige verbonden wereld kunnen we elkaar in zo’n grote mate beïnvloeden dat we daarmee echt allemaal rolmodellen zijn geworden. Van je keuzes in de supermarkt tot het bedrijf waar je gaat werken (of zelf opzet), van je eigen levensstijl tot het nieuwsbericht dat je de wereld in tweet... In de huidige deel-maatschappij onderschatten we soms hoeveel we beïnvloed worden door anderen, maar ook hoe zeer we zelf anderen kunnen beïnvloeden.

Severn is nu een jonge vrouw en zet zich nog steeds in voor de toekomst, die van haarzelf maar nu ook die van haar twee jonge kinderen. Als Earth Charter ambassadrice, assistent van Kofi Annan in verschillende VN committees, televisie presentatrice en veelgevraagd spreker zet ze zich in voor een paradigma verschuiving in de manier waarop we met de aarde omgaan en roept ze de jonge generatie op om op te komen voor hun eigen toekomst.

Over een paar weken heb ik de grote eer om haar te ontmoeten op het kleine eilandje waar ze tegenwoordig woont met haar gezinnetje, aan de oostkust van Canada en vlakbij Alaska. Hier studeert ze Haida, de taal van de inheemse bevolking, en voedt ze haar kinderen op volgens de Haida cultuur, in respect en harmonie met de natuur. Grote Prater, zoals ze heet in het Haida, ziet er naar uit onze vragen te beantwoorden.

Geef een vraag mee voor Severn
Door een kleine donatie aan het FutureFuel project maak je deze zoektocht mogelijk en ik stel dan namens jou jouw eigen vraag aan Severn Cullis-Suzuki. Een uitgebreid en persoonlijk antwoord krijg je terug in tekst of een mooi filmpje.

Even geen inspiratie? Volgende week kun je ook je eigen vraag voor Severn adopteren.Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *