Jane Goodall: ‘The woman who redefined man’


'Ach, die aarde, die redt zich wel. Het is de toekomst van de mensheid waar we ons zorgen over moeten maken', is een vaak gehoorde reactie als je het hebt over de staat van onze planeet. Jane Goodall is de belichaming van dat aspect van diezelfde planeet waar we dan met zoveel gemak overheen springen: het dierenrijk. Een ontmoeting met deze bijzondere vrouw mag daarom natuurlijk niet ontbreken op mijn zoektocht naar antwoorden.


Al van jongs af aan wist Jane Goodall een ding zeker: later wilde ze naar Afrika om daar de dieren in het echt te zien waar ze toen nog slechts een knuffel van had, en er over te schrijven. Aangespoord door de wijze woorden van haar moeder - 'Jane, als je echt iets heel graag wilt en je hard werkt, grijp dan alle kansen aan die zich voordoen en geef nooit en te nimmer op, dan zul je op de één of andere manier je weg wel vinden' - wist ze haar droom te realiseren.

Op 26-jarige leeftijd, zo oud als ik nu ben, arriveerde Jane aan de oevers van het Tanganyika meer in Oost-Afrika om daar de chimpansee populatie te bestuderen. Ze werd al snel geaccepteerd door de groep chimpansees in het reservaat en leefde nauw met hen samen voor haar onderzoek naar het sociale leven van de chimpansee, waarbij ze de dieren namen gaf en niet, zoals toen gewoon was in de wetenschap, slechts een nummer. Haar onderzoek bracht vele nieuwe wetenschappelijke doorbraken en maakte haar wereldberoemd. Jane besefte echter ook hoe groot de bedreiging van de mens is voor 'haar' chimpansees als ze hoort over de omvangrijke vernietiging van leefgebieden in Afrika. Ze nam het moeilijke besluit om het reservaat te verlaten, en nu, op 78 jarige leeftijd reist Jane Goodall nog steeds de wereld rond om te vertellen over de noodzaak van natuurbehoud en de relatie tussen mens en aap.'Een interview met Jane Goodall, hoe krijg je dat nou voor elkaar?' vraagt een vriendin. Geloof het of niet, maar ik heb gewoon gebeld. Niks geen ge-via-via of 'moeilijk, moeilijk, moeilijk'. Jane Goodall wil graag een bijdrage leveren aan de FutureFuel zoektocht en over 1,5 week ontmoet ik haar voor een uitgebreid interview. Hoe ziet Jane de toekomst? En wat wil zij meegeven aan de jonge generatie?

Jij kunt jouw persoonlijke vraag laten stellen aan Jane Goodall. Wil je een persoonlijk antwoord op jouw brandende vraag van deze inspirerende strijdster? Door een donatie te doen van 10 of 25 euro aan het FutureFuel project kun je een waardebon aanschaffen voor een persoonlijk antwoord op jouw vraag van Jane Goodall. Er is slechts plek voor een beperkt aantal vragen, dus OP=OP.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *