ervin laszlo

‘Je kunt de wereld veranderen’


‘We leven in een historische periode waarin een enkele generatie de wereld kan veranderen,’ zegt de Hongaarse Ervin Laszlo, oprichter van de Club van Boedapest, een club van invloedrijke denkers waaronder Michael Gorbatsjov en de Dalai Lama. Jonge mensen zijn volgens Ervin Laszlo de sleutel om de zogenaamde paradigma shift te gaan maken, en zich te ontwikkelen tot een generatie met wereldbewustzijn. Dit wereldbewustzijn is volgens hem de eerste stap naar een werkelijke impact op de wereld. Zweverig? Een beetje. Maar ook terdege wetenschappelijk onderbouwd.
 
Ervin Laszlo, het negende rolmodel in de FutureFuel queste, houdt zich namelijk bezig met de grote vragen binnen de kwantumfysica en heeft in zijn leven regelmatig voorop gelopen in de wetenschap: ‘Men vertelde mij dat mijn vragen verder gingen dan de wetenschap kon bevatten en ik ze daarom maar beter niet kon stellen. Het was te vaag en te onwetenschappelijk. Tien- of twintig jaar later werden mijn vragen – en antwoorden - dan plotseling onderwerp van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Ik ben dus maar opgehouden me iets van anderen aan te trekken’.
 
Toen ik een jaar of 16 was las ik zijn boek Je kunt de wereld veranderen. Een enorme eyeopener. Zou het echt zo zijn? dacht ik, kun je echt de wereld veranderen? Zelfs ik? Om een antwoord op die vraag te vinden ben ik de afgelopen dagen ondergedoken in de wereld van ‘quantum vacuum’, ‘quantum entanglement’, ‘resonance reception’ en bovenal het Akasha veld, een energie internet in de kosmos als nieuwste inzicht uit de natuurkunde. Allemaal om met deze 81-jarige wetenschapper in gesprek te kunnen gaan over de invloed die wij als mensen vandaag de dag hebben op de wereld. In vorige interviews bleek al dat die invloed nog nooit zo groot is geweest, dat verandering komt van ‘gewone mensen die buitengewone dingen doen’ (Thomas Friedman) en er een onderstroom ontstaat van ‘people powered movements’ (Severn Suzuki en Julia Butterfly Hill). Maar hoe groot is onze invloed nu echt?
 
‘Vragen stellen is de dynamiek om als mens voorwaarts te blijven gaan,’ schreef Ervin Laszlo in een van zijn 85 (!) boeken. Tijd dus om deze grote denker - twee keer genomineerd voor de Nobelprijs - eens wat vragen voor te leggen. Waar zit die invloed hem dan in? En hoe kunnen we die inzetten?
 
Daarnaast heb ik ook een persoonlijk doel met dit interview. Julia Butterfly Hill vertelde mij vorig jaar al over het gebrek aan verbinding in de wereld, dat de oorzaak is van de grote crisis waar we nu voor staan: ‘De problemen in onze wereld komen voort uit een gebrek aan verbinding: met elkaar, met de planeet en met onszelf. Als je je niet verbonden voelt met de planeet en haar ecosystemen, kun je deze zonder probleem vernielen en niet beseffen dat je in feite jezelf en je eigen toekomst vernielt. Als je je niet echt verbonden voelt met een ander, kun je zonder probleem een bom op de andergooien. Het begint allemaal bij een gebrek aan verbinding met je meest authentieke zelf, daar waar je je één voelt met alles om je heen. (...) De grote vraag die we onszelf moeten stellen is: waar ben je in lijn met de waarden die je in de wereld wilt zien, en waar niet? En hoe kun je dat veranderen?’
 
In het gesprek met Julia besloot ik toen om niet meer mee te gaan in de ratrace van hard werken, belangrijk willen zijn en jezelf uitputten voor ‘the greater good’. Ik begon argwanend te kijken naar mensen die dag en nacht werken om de kinderen in Afrika te redden, maar hun eigen kinderen nooit zien. Mensen die zichzelf uitputten om te zorgen dat de aarde niet uitgeput raakt. Ik keek met nieuwe ogen naar het elkaar opjutten om overal te zijn en alles te doen, naar mensen die s’nachts om twee uur nog een vergadering hebben (ik maak geen grapje) en daar dan trots over vertellen op een conferentie. Julia liet mij zien dat verandering ook echt bij jezelf begint, ook bij je eigen leven, de aandacht die je hebt voor de mensen om je heen en hoe goed je voor jezelf zorgt.
 
Tja. Wie de lancering van de Duurzame Jonge 100 heeft gevolgd weet wat er nu gaat komen. Nu werk ik namelijk net zo hard, net als de rest van het DJ100 team. En staan er mensen in de DJ100 lijst die op ons event trots vertellen dat ze bijna elke nacht doorwerken. Als ik in de ogen van mijn teamleden kijk zie ik mezelf weerspiegeld: moe en uitgeblust, en vrienden en familie al veel te lang niet gezien. Allemaal hebben we vermoeidheidsklachten – de een heeft pijnlijke en vastzittende schouders, de ander is misselijk of valt regelmatig flauw. Is dat wat ik in de wereld wil zien? Is dat wat ik in de wereld wil zetten?
 
Volgens Ervin Laszlo begint dat wat de wereld nodig heeft, een planetair bewustzijn, niet met als een workaholic de wereld willen verbeteren. Het begint simpelweg bij het voelen van je lichaam, het onder ogen zien van je emoties en contact maken met de natuur. Het begint bij het maken van een werkelijke verbinding met de wereld, de mensen om je heen en jezelf, want: ‘Het veranderen van de wereld is zowel een praktische activiteit die je in de buitenwereld doet, als een spirituele zoektocht die je in jezelf onderneemt.’ En dat laatste is even belangrijk als het eerste. Hoe het dan wel moet? Over 1,5 week weten we welk antwoord de kwantumfysica heeft op deze vraag.
 
Geef een vraag mee voor Ervin Laszlo
Wil jij ook een vraag stellen aan Ervin Laszlo? Met een kleine donatie aan de FutureFuel reis kun je een vraag stellen aan deze bijzondere visionair en krijg je een persoonlijk antwoord terug in een professionele video.
 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *