Jelle Medema: ‘Wij hebben de mogelijkheid om onze stem te laten horen’


'De kracht van jonge mensen als brandstof voor de toekomst?! De jonge generatie van vandaag is toch alleen maar geïnteresseerd in zichzelf?' Dat is de reactie die ik regelmatig krijg als ik vertel over mijn wereldwijde zoektocht naar FutureFuel, namelijk: waar heb je het over? Zelf zie ik de enorme potentie van de jonge generatie overal om me heen en ik krijg elke dag weer energie van het denken en doen van de jonge koplopers waar ik mee werk.
 
Uit de FutureFuel interviews blijkt zelfs dat die jonge generatie wel eens de sleutel zou kunnen zijn naar een duurzamere toekomst. Een nieuwe economie - of die nou circulair, groen, gedeeld of blauw wordt - is veelal al zichtbaar in de nieuwe visies, denkwijzes en manier van werken van jonge mensen. Een groot gedeelte van de jonge generatie lijkt gestopt te zijn met doemdenken en hebben als het ware een nieuwe bril opgezet waarin de wereld opeens vol zit met nieuwe kansen. Binnen een onderstroom van "gewone mensen, die buitengewone dingen doen" (Thomas Friedman) wordt er geëxperimenteerd met nieuwe waarden zoals verbinding, delen en co-creatie, en daaruit vloeien weer allerlei nieuwe economische kansen. Overal zie je dan ook innovatieve bedrijfjes en projecten oppoppen, zoals het maken van elektriciteit uit plantengroei, het experimenteren met zeewier, insecten en algen als nieuwe voedingsmiddelen, het maken van sieraden uit oude fietsen, en de vele innovatieve marktplaatsen, zoals Peerby, het lenen van spullen bij mensen uit de buurt, en bijvoorbeeld het bedrijf Floow2, wat een platform runt voor het delen en verhuren van bedrijfsmaterieel.
 
Tien dagen geleden lanceerde ik daarom samen met een aantal andere jonge twintigers de Duurzame Jonge 100, een lijst met 100 van de meest innovatieve en inspirerende jonge mensen op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Een breekijzer in de huidige lijstjescultuur, om de 'kracht van jonge mensen als brandstof voor de toekomst' voor eens en voor altijd zichtbaar te maken in Nederland. Natuurlijk kon ik het niet laten om een aantal van deze jonge mensen te interviewen en hen te vragen naar die kracht en potentie van jonge mensen. Welke rol zien zij weggelegd voor de jonge generatie? Wat zijn hun eigen beweegredenen en visies? Waarom doen zij wat ze doen?
 
Sommigen waren verlegen of hadden nog nooit eerder over deze vragen nagedacht, maar allemaal wisten ze een ding zeker: 'Op een gegeven moment moet je gewoon aan de slag.' Vandaag trappen we af met  
Jelle Medema (20), oprichter van de Makkelijke Moestuin, een innovatief moestuin-concept: ‘Ik denk dat het grootste verschil tussen onze generatie en de oudere generaties is dat wij nu de mogelijkheid hebben om onze stem te laten horen.’
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *