Jouw vraag voor Bill McKibben


'Sure. When are you coming?’ was het antwoord dat ik binnen 1 minuut kreeg van Bill McKibben, wereld’s meest invloedrijke groene journalist volgens Time Magazine. Hij wilde graag een bijdrage leveren aan mijn zoektocht naar antwoorden en na wat heen en weer ge-mail maakten we een afspraak voor zaterdag 7 juli, in Vermont, USA. Aankomende week reis ik dus af naar een klein dorpje op het platteland waar ik Bill ontmoet vlak voor zijn praatje op een benefietdiner voor de lokale voedsel- en landbouworganisatie (waar ik mij natuurlijk enthousiast voor heb aangemeld: zo kom je nog eens ergens!).

Bill McKibben was één van de eerste mensen die de mensheid probeerde te waarschuwen dat de manier waarop we met onze planeet omgaan niet duurzaam is. In 1989 schreef hij het allereerste boek dat ooit voor een groot publiek is geschreven over klimaatverandering: ‘The End of Nature’. Ondanks Bill’s pogingen om de wereld tot inkeer te brengen, bleef de desastreuze invloed op het aardse systeem echter doorgaan. Zijn meest recente boek heeft daarom een titel waarbij je op het eerste gezicht denkt aan een spelfout: Eaarth. In Eaarth beschrijft Bill het door mensen aangetaste aardse systeem waar we de komende eeuwen in zullen leven, een nieuwe planeet:

‘Imagine we live on a planet. Not our cozy, taken-for-granted earth, but a planet, a real one, with darkpoles and belching volcanoes and a heaving, corrosive sea, raked by winds, strafed by storms, scorched by heat. An inhospitable place. It’s a different place. A different planet. It needs a new name.’


Onder jongeren is Bill vooral bekend als de oprichter van 350.org, een internationale klimaatbeweging die hij samen met een aantal jonge mensen oprichtte in 2008. Met deze beweging weet hij miljoenen mensen van rond de hele wereld te mobiliseeren rond een abstract wetenschappelijk concept: 350 ppm, het aantal deeltjes CO2 in de atmosfeer waar we onder moeten blijven om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen (we zitten nu trouwens al op 395 ppm). Al jaren ben ik een grote fan van deze organisatie, omdat ik denk dat het een voorbeeld kan zijn van de nieuwe samenwerkingsverbanden die we nodig hebben op onze planeet: dwars door organisaties en culturen heen, in een verband van georganiseerde vrijheid en creativiteit, samenwerken aan een gemeenschappelijke doel.Zou jij ook wel een persoonlijk antwoord van Bill willen hebben?
Door een kleine donatie aan het FutureFuel project maak je deze zoektocht mogelijk en ik stel je vraag dan namens jou aan Bill McKibben. Een persoonlijk antwoord krijg je terug in tekst (10 euro) of in een professioneel ge-edit filmpje (25 euro). Er is wederom slechts plek voor een beperkt aantal vragen, dus wees er snel bij. Lees meer, doe een donatie en stuur je vraag in via anne@futurefuel.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *