Jouw vraag voor Louise Fresco

Ze is een specialist in het uitlepelen van tropische zweren met een theelepeltje en de gevaarlijke aardbeving in Costa Rica die ze meemaakte was volgens haar een ‘geweldige wetenschappelijke ervaring’. Ze sliep in haar eentje op het dak van een fourwheel drive in oorlogsgebieden en stond met blote voeten in het modderige water van de rijstvelden. Wetenschap saai? Alles behalve dat. Tenminste, volgens Louise Fresco dan, internationaal voedingsexpert en één van de belangrijkste visionairs van de Nederlandse wetenschap: mijn volgende rolmodel.

Louise Fresco pleit voor een hernieuwd voedsel bewustzijn: ‘Voedselbewustzijn betekent dat je weet wat je eet, en dus niet zo maar gedachteloos wat in je winkelkarretje gooit.’ Als dit je gelijk doet denken aan die veel te duur geprijsde biologische kip, 30 km op je fiets om bij een lokale boer een zak appels te scoren (met tegenwind) of die armetierige worteltjes in je vertikale balkonmoestuin (geef ze dan ook water!): think again.

De industriële en grootschalige landbouw is volgens haar helemaal zo slecht nog niet: ‘Als je met biologische landbouw het wereldvoedselprobleem wilt oplossen heb je zes keer zoveel landbouwgrond nodig als nu.’ En al die paniek over het voeden van een wereldbevolking die straks met 2 miljard toegenomen is? ‘Het probleem is niet de hoeveelheid voedsel, het probleem is de ongelijke verdeling. We kunnen de wereld voeden.’

Opgroeiend in de roerige jaren zeventig begon Louise Fresco een studie aan de Universiteit van Wageningen, bakermat van het toenmalig studentenactivisme (die de inspiratie vormde voor vele romans, want ja, ze is ook een succesvol romanschrijver). Na haar afstuderen reisde ze de hele wereld over voor haar onderzoek naar tropische landbouw en werd na vele omzwervingen hoogleraar in Wageningen, waar haar vrijdagmiddag colleges ondanks het tijdstip al snel zeer populair werden.

Ook haar wetenschappelijk werk bleef niet onopgemerkt. In 2002 werd ze gevraagd voor een hoge functie bij de FAO, de landbouw- en voedselorganisatie van de VN. Was haar werk eerder nog gedreven door cijfers en percentages (aantal mensen met ondervoeding, aantal calorieën, toekomstige landbouwopbrengsten), de passievolle Italianen met hun lasagna traditionale, insalata caprese en pizza funghi wekten in haar een grote liefde voor voedsel op. Nu is ze weer teruggekeerd in Nederland, als hoogleraar Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit van Amsterdam.

Tijd dus om een goed gesprek aan te gaan met deze bijzondere voedselexpert: over verwarring in de supermarkt, een wereldwijde voedselcrisis en de rol van jonge mensen in het voedselvraagstuk.Zou jij ook wel een persoonlijk antwoord van Louise willen hebben?
Door een kleine donatie aan het FutureFuel project maak je deze zoektocht mogelijk en stel ik namens jou een vraag aan Louise Fresco. Een persoonlijk antwoord krijg je terug in tekst (10 euro) of in een professioneel ge-edit filmpje (25 euro). Er is wederom slechts plek voor een beperkt aantal vragen, dus wees er snel bij.
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *