Machtsvertoon


De overheid is sexy. In Amerika dan. Denk je in Nederland bij een beleidsmedewerker eerder aan een saaie en wat te dikke ambtenaar in een slecht zittend pak, zo niet in Amerika. In het centrum van de macht, Washington DC, is de ambtenaar woest aantrekkelijk.

Met een aktetas onder de arm en een latte macchiato in zijn hand loopt hij – alleen of in een groep soortgenoten - druk bellend door de straten. Doelbewust en strak in een duur pak snelt hij met zijn glimmende schoenen over het trottoir, op weg naar een werklunch of andere belangrijke afspraak. Nonchalant bungelt zijn toegangspas aan zijn broekriem en daarmee zijn invloed binnen de Wereldbank, de Federal Government, het World Monetary Fund of het US Congress. Deze man heeft macht, dat zie je aan alles: zijn uitstraling, zijn manier van lopen, zijn gebaren.

‘Amerikaanse mannen laten graag zien hoeveel macht ze hebben,’ legt Hatim uit, de (jonge) man die mij mee uit vroeg nadat ik vertelde in Washington te zijn om Thomas Friedman te interviewen. ‘In Washington is het makkelijk om in contact te komen met mensen met macht en invloed. Waar het om gaat is op de juiste tijd op de juiste plek te zijn. Dat ene koffietentje in die ene straat, daar gaat het om.’ De man voor je in de rij kan 5 minuten daarvoor nog met het Witte Huis gebeld hebben. Of een belangrijk document ondertekend hebben. In Amerika is het allemaal mogelijk.

Met de zon op mijn gezicht slenter ik door de straten van Washington in afwachting van het interview met Thomas Friedman. Van alle kanten wordt ik ingehaald door mannen (en vrouwen) met diezelfde air van succes en invloed. De crisis, klimaatverandering, armoede, de olielobby, politieke spelletjes... Het lijkt – ironische genoeg – even heel ver weg. De toekomst schittert als de Rolex aan de pols van de machtige man, vol van succes en ongekende mogelijkheden. I am loving it. Nu maar hopen dat het geen nep-Rolex blijkt te zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *