McKibben en de macht van ‘big oil’Bill McKibben vat zijn visie nog eens mooi samen in deze recentelijk gepubliceerde video van de Smart Bubble Society: 'The biggest fight of our time' richt zich op de olie- en gasmaatschappijen. Ik vond het zelfs na een 1,5 uur durend gesprek met Bill moeilijk te geloven dat de olie- en gaslobby ook in Nederland zo krachtig en destructief kan zijn. In Amerika, ja, daar kan alles, maar wij zijn toch nuchtere Nederlanders?!

Voormalig VROM minister Jacqueline Cramer (die ik ontmoette bij BNR Duurzaam) wist me te vertellen dat hun macht inderdaad zo groot is en liet doorschemeren dat dat in haar werk als minister een grote uitdaging was geweest. Maurits Groen, één van de 100 Duurzaamste Nederlanders en oprichter van de WakaWaka Foundation, mailde me een verdere uitleg:

'Bill McKibben heeft helaas helemaal gelijk. Achter de schermen, direct en indirect, formeel en informeel, oefenen Shell, Gasunie etc een enorme macht uit. Ze slagen er zo goed in, dat het niet eens echt zichtbaar is. Ze verbinden zich daarbij met energiegrootverbruikers, die ('Werkgelegenheid!', 'Belastinginkomsten'!, 'Nederland als betrouwbare internationale zakenpartner en vestigingsland!') een uitermate effectieve lobby richting politiek voeren. Hoe verklaar je anders de enorme directe en indirecte subsidie voor fossiele brandstoffen die in een recent rapport van het onafhankelijke CE te Delft becijferd werden op een bedrag in de orde van 5-7 miljard euro per jaar?'


Het wordt dus hoog tijd om eens te gaan praten met Peter Voser of Jeroen van der Veer, huidig en oud-topman van Shell. Wat vinden zij hiervan? En hoe zien zij de toekomst van onze energievoorziening? Ik ga mijn uiterste best doen om een interview met één van deze twee te regelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *