Thomas Friedman, de Man met een Plan


Daar sta ik dan, midden op de redactie van de New York Times. 'Je kunt de koffers met opname apparatuur hierachter opstapelen,' begint de assistent van Thomas Friedman als ik haar de hand schud. Ik vertel dat ik de camera's al bij me heb en wijs naar mijn schoudertas met vrolijk gekleurde bloemetjesprint. 'Zitten al je camera's dáár in? Waar zijn alle camera mensen?!' Ze is even stil. 'It's just me actually,' leg ik uit. Het kwartje valt: 'Ben je alleen?!?' Ik knik verlegen. Hoofdschuddend gebaart ze me te volgen. 'Dat hebben we hier echt nog nooit gehad.'

In de toiletten van de New York Times plens ik water in mijn gezicht. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest als voor dit interview. De camera's heb ik zojuist opgesteld in de hoek van de vergaderkamer en nu is het wachten op Thomas Friedman. Vanuit mijn ooghoeken zag ik hem al zitten in één van de kamers achter de redactieruimte, druk typend achter zijn computer (een nieuwe column?). Mijn handen trillen en ik probeer mezelf moed in te praten. Het duurt bijna een kwartier voordat ik zover ben dat ik de toiletten weer durf te verlaten. Adem in, adem uit...

Even later komt de Thomas Friedman met een grote glimlach de kamer binnen lopen. Hij schudt me joviaal de hand en kijkt dan verbaasd naar de twee handcamera's die opgesteld staan. 'Ok... We hebben hier meestal wat grotere teams over de vloer.' Ik vertel hem over hoe ik begonnen ben met mijn zoektocht naar antwoorden, als net afgestudeerde, zonder baan en met slechts 700 euro aan spaargeld, maar wel met een heleboel vragen over de wereld. Thomas begint te lachen: 'Dat is geweldig!' Pfff... Ik haal opgelucht adem en de zenuwen zakken. Het interview kan beginnen.

Wat volgt is een boeiend gesprek met een levendige Thomas Friedman die mij weer vele nieuwe antwoorden en inzichten meegeeft. Thomas neemt me met zijn grote handgebaren en enthousiaste manier van praten mee in een wereld vol kansen en mogelijkheden, waar nieuwe duurzame industrieën vele banen gaan creëren. Hij vertelt over de ratrace tussen China en de VS, nieuwe ontwikkelingen in het Midden Oosten, de keerzijde van de huidige informatietechnologie en waarom het eigenlijk zo moeilijk is om in deze oh zo sterk met elkaar verbonden wereld echte verandering te bewerkstelligen.

Een uitgebreid verslag volgt snel, mede dankzij Anne Douqué van Marbletekst die gaat helpen om het interview uit te typen!

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *