‘To reach the billions’

Je kent het gevoel wel: je draait een spaarlamp in, je eet biologisch, laat de auto een keer staan of doet een andere goede actie voor ‘de planeet’, maar eigenlijk denk je: ‘Wat voor verschil kan dit nou maken?’. Natuurlijk weet je wel dat als we zo’n actie met z’n miljarden tegelijk zouden doen, ja dan heeft het impact. Maar ja, die miljarden, die zie je niet en die ken je niet. De buurman ken je wel en die heeft ook geen zonnepanelen op zijn huis.

Zoals Joris Luyendijk al eens schreef is duurzaamheid tegenwoordig bijna een soort hobby geworden, ‘als één lifestylekeuze tussen velen: oh, jouw consumptie is zo ingericht dat de aarde niet naar de knoppen gaat, nou als dat jou gelukkig maakt dan zeg ik, goed voor jou, mijn hobby’s zijn gaming, yoga en Indonesisch koken.’

Maar als je dan Jane Goodall ontmoet die 300 dagen per jaar de wereld over reist om die ‘miljarden’ te bereiken, tja dan voel je toch wel even wat schaamte over je eigen cynisme. Als 26-jarige zit ik tegenover een vrouw van 78 die duidelijk tekenen van vermoeidheid vertoont. Wereldberoemd geworden door haar werk als wetenschapper in de jungle van Tanzania waar ze 40 jaar lang de chimpansee populatie bestudeerde, reist ze nu de wereld over met een belangrijke boodschap: er is nog steeds hoop voor de volgende generaties en ook jij kan een verschil maken. Vakanties of weekenden heeft ze niet: ‘Hoe kan ik een dag verspillen terwijl ik ook een presentatie had kunnen geven aan 5000 mensen?’

Wat volgt is een indringend gesprek over de noodzaak tot verandering en de kracht van jonge mensen hierin. ‘Er is een grote beweging gaande van jonge mensen die anders willen leven, die willen leven in harmonie met de planeet en die op zoek gaan naar hoe we zo’n levenstijl vorm kunnen geven. Dat is waar mijn hoop vandaan komt. Maar tegelijkertijd gaat de staat van onze planeet steeds sneller achteruit. Ik voel een diep gevoel van wanhoop waardoor ik wil blijven doorgaan met reizen en wil blijven praten met meer en meer jonge mensen.’

Ondanks haar zichtbare vermoeidheid benadrukt Jane elk woord met een enorme passie en energie. ‘Het gaat erom die critical mass van jonge mensen te bereiken. Jonge mensen die erop uitgaan en de volgende CEOs worden, de volgende politici, de volgende docenten, ouders, rechters en dokters, who think different’.

‘Iedereen maakt een verschil. Elke dag heb je een impact op de wereld en jij hebt zelf de keuze wat voor impact je wilt maken.’ Er is niemand die zo gelooft in de kracht van individuen, de kracht van jou en mij om verandering in gang te zetten, als Jane Goodall. ‘Als jij en ik andere keuzes maken, alleen jij en ik, nee, dat maakt niet zoveel verschil. Maar wanneer je miljoenen of miljarden mensen zover krijgt om allemaal te bedenken: hoe kan ik vandaag zo leven dat ik de planeet zo min mogelijk schade toebreng in de toekomst, ja, dan ga je richting echte verandering.’ En dat omvat meer dan alleen die spaarlamp indraaien. Jane is het levende voorbeeld van wat je kunt bereiken als je er echt voor gaat. Geen geld om te studeren en met een baantje als serveerster, spaarde ze de fooien op voor haar overtocht naar Afrika om daar de chimpansees te bestuderen. Ze volgde daarin het levensmotto van haar moeder: ‘Als je echt iets wilt en je werkt hard, je grijpt de kansen die zich voordoen en je geeft nooit op, dan zul je altijd een manier vinden om je droom te realiseren’.

Toch steekt mijn cynisme nog even de kop op. Want die miljarden kun je toch niet allemaal persoonlijk bereiken? Het klinkt inderdaad onmogelijk, maar het blijkt precies te zijn wat deze vrouw doet. Een kleine rekensom. Jane geeft ongeveer 8 interviews en presentaties per dag. Laten we aannemen dat ze per interview of presentatie gemiddeld ongeveer 20.000 mensen bereikt (een tv interview bereikt zo 200.000 mensen, een presentatie ‘slechts’ een paar honderd). Een bereik van 20.000 mensen maal 8, maal 300 dagen per jaar. Dat komt uit op 48 miljoen mensen. Na 40 jaar onderzoek naar chimpansees is ze in 1986 met deze missie begonnen, in totaal doet ze dit dus al 26 jaar: 48 miljoen maal 26 jaar is... 1,248 miljard. Wow. En dan heb ik nog niet eens de tientallen boeken en films meegerekend die ze heeft geproduceerd.

Denk dus de volgende keer als je een spaarlamp indraait eens terug aan deze bijzondere 78-jarige vrouw en de miljarden mensen die ze weet te bereiken. Ja, het maakt verschil.

1 reactie

  1. annemiek stoks

    Hallo Anne,
    Hoorde je bij BNR nieuwsradio van de week. Wilde je laten weten dat ik supertrots op je ben en blij en hoopvol werd van je site die ik naar meerdere mensen zal doorsturen.
    (Ik ben een nicht van je moeder en oma is mijn tante Jo en ook op die 2 mensen ben ik trots. Prachtig hoe de bijzondere manier van in het leven staan wordt doorgegeven). Groeten aan moeder en oma en bedankt voor je zonnestraal in deze regenachtige zomer. Annemiek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *